Проекти и програми

„ВДЪХНОВЕНИЕ – ИЗКУСТВО ЗА ПРОМЯНА“,


ДКТ Сливен представи дейности и постигнати резултати по проекта „Вдъхновение – изкуство за промяна“

Проектът обединява професионални артисти от Държавен куклен театър Сливен, педагози, ученици и родители с цел да развива изкуствата и културните компетенции на децата от ромските училища в града

Държавен куклен театър  Сливен успешно приключи част от дейностите от проекта „Вдъхновение – изкуство за промяна“, изпълняван в партньорство с Норвежкия професионален театър „Компани 13“. Този проект се реализира по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ в рамките на Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 -2021, в сътрудничество с ОУ „Братя Миладинови“ и ОУ „Юрий Гагарин“ Сливен .

С него театърът има за цел да подпомогне социалната интеграция и развитието на децата чрез изкуството, като им предоставя възможност да се изразят и да преживеят магията на театралния свят.

„Реализацията на проекта започна с представянето на две образователни представления  - “Малкото джудже” и “Телефон 112”, пред децата от двете училища, които с вълнение и любопитство наблюдаваха приключенията на героите от спектаклите“, сподели Ефимия Павлова, директор на ДКТ Сливен.Тя добави, че децата са доловили всички послания, включително и индиректните.  


„Извлякоха свои собствени поуки и активно се включиха в проведеното ателие по музика “Вдъхновение по ноти”. Заедно с актьорите и професионалните музиканти участващи в ателието се запознаха с различните стилове музика, музикални инструменти и спецификата на тяхното използване, изследваха ромски мотиви и песни, които ще послужат, като музикална основа в създаването на кукленото представление“, каза Павлова и допълни, че заниманията с децата са продължили с ателие “Разкажи ми с танц” и ателие по актьорско майсторство за куклен театър “Петрушка”.

Част от актьорите, които са ангажирани с реализацията на проекта споделиха, че работата с децата от двете сливенски училища е удоволствие, защото без особено образование, а само на природно ниво,  имат усет за музика и танци и сетивност към  изкуството.

Ефимия Павлова добави, че тече подготовка за реализация на бъдещ спектакъл. Децата са се запознали с различни ромски приказки и са избрали за основа на представлението приказките "Птицата на щастието" и "Легенда за мечкарите". С помощта на артистите, те са създали  сценични образи и решения.

На 10 октомври  от 15 часа  и на 11 октомври от 14 часа децата от двете училища ще имат възможност да гледат интерактивния спектакъл "Ромео и Жулиета" представен от партньорите на кукления театър  от норвежкия професионален театър „Компани 13“.

Спектакълът представя класическата история на Ромео и Жулиета, обогатена със социални и морални въпроси и ще доведе до по-нататъшна дискусия, размисъл и познание по много морално-философски въпроси.

След представлението, зрителите ще имат възможност да споделят впечатления и идеи с актьорите от театър "Компани 13" и с екипа на Държавен куклен театър  Сливен.

„ Всичко това е  само началото на един вълнуващ и обогатяващ процес, който ще продължи да въздейства положително върху образованието и културата на децата от Сливен“, добави в заключение Ефимия Павлова.

Проектът "Вдъхновение - изкуство за промяна" обединява професионални артисти от Държавен куклен театър Сливен, педагози, ученици и родители с цел да развива изкуствата и културните компетенции на децата от ромските училища в града. Проектът включва посещение на образователни спектакли, творчески ателиета, създаване на куклен театрален спектакъл и филм, и има продължителност от 14 месеца.