За нас

През 1961 г. драматичният актьор Тодор Пройков с група ентусиазирани детски учителки полагат началото на самодеен куклен театър при Образцово народно читалище „Зора“ – Сливен. Пред малките зрители оживяват героите от пиесите „Живата вода“, „Клан-клан-недоклан“, „Жълтият щъркел“, „Любопитното слонче“, „Най-големият приятел“. С пиесата „Мечо закачко“ самодейците с успех се представят на Втория републикански фестивал.

Много бързо след това, създаденият от Тодор Пройков състав приобщава актьорите Здравка Михайлова, Иванка Кавръкова, Милка Михайлова, Здравка Стратева, Мария Вълева и др., и театърът става полупрофесионален, а на 1.01.1971 г. с Указ от Министерство на културата – държавен. За първи директор е назначен Димитър Панайотов.

Куклен театър – Сливен е водещ театрален институт в региона и акумулиращ център за културни събития за деца и възрастни. Носител е на много национални и международни награди, покани и номинации за участия във фестивали от цял свят. През 2018 г. получава награда за “Постигнати високи резултати в областта на театралния мениджмънт и творческата дейност”, връчвана ежегодно от Министерство на културата на Република България.

Репертоарът на театъра е разнообразен, както по отношение на поставяните текстове – класически и съвременни, така и като стилово разнообразие на видове кукли и техника за куклен театър. Представленията в театъра са адресирани както към  малките зрители, така и към цялото семейство и възрастните.
От 2009 г. Кукленият театър организира Международен фестивал на изкуствата “Магията на вятъра”, който е под формата на биенале и предоставя възможност за изява и среща на различни форми на изкуството, представени в класически и нестандартни пространства. Фестивалът се организира с подкрепа от Община Сливен и Министерство на културата.

Юбилеен сборник – 50 години Куклен театър Сливен