ДКТ – Сливен завършва сезона с участия в 6 престижни куклено-театрални фестивала

В рамките на последния месец от театралния сезон, ДКТ – Сливен ще вземе участие в шест форума на кукленото изкуство.

На 22 април, театърът заминава за Благоевград , където ще участва в Националния Фестивал „Слънчоглед”. ДКТ – Сливен ще представи пред фестивалната публика спектакъла си „Копче за сън” по Валери Петров, режисьор — Злати Златев. По-рано същия ден, който е и рожден ден на именития ни писател и драматург, театърът ще представи спектакъла си и на учениците от Музикалното училище в София.

„Вълнуващо е, че ще играем КОПЧЕ ЗА СЪН два пъти, точно на тази дата. Това ще бъде нашият поздрав за празника на великия Валери Петров”, споделя директорката на театъра Ефимия Павлова.

На 25 април ДКТ – Сливен ще участва в Национален куклено – театрален фестивал „Михаил Лъкатник” — гр. Ямбол. Премиерното заглавие на театъра „Джуджето Дългоноско” по Вилхелм Хауф с режисьор Бисерка Колевска, е спектакълът, който ще бъде показан пред гостите на фестивала.

От 13 до 17 май театърът ще гостува в Източно Сараево, Босна и Херцеговина на Международния фестивал на куклени театри за деца „Лут фест”, отново с „Джуджето Дългоноско”.

По същото време, от 13 до 20 май, друга част от екипа на ДКТ – Сливен ще представи страната ни в гр. Омск, Русия — на Международен фестивал на куклените театри „На гости на „Арлекин” . В Омск театърът ще покаже едната от най-хитовете си постановки за този сезон — „Любовта към трите портокала” по Карло гоци, режисьор Бисерка Колевска.

В края на месец май , отново с Джуджето дългоноско” театърът ще участва на международния фестивал “Золотой телесик” в Лвов, Украйна.

От 22 юни до 6 юли в Санкт Петербург, Русия ще се състои  престижния Международен фестивал „Кукарт”, на който ДКТ- Сливен ще участва със спектакъла “Любовта към трите портокала”.

Театралният сезон завършва, но за екипа на за сливенския куклен театър лятото ще бъде период на много активна творческа дейност. Предстоят репетиции на нови постановки, както и усилена подготовка за Третото издание на Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра”, който се организира от ДКТ – Сливен, със съдействието на Министерство на културата и Община Сливен. Фестивалът ще събере творци от цял свят – Япония, Бразилия, Белгия, Украйна, Гърция, Русия, България, Германия и други.

V МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „МАГИЯТА НА ВЯТЪРА“ — СЛИВЕН