Новини —

КУКЛЕН ТЕАТЪР-СЛИВЕН ЗАКРИВА ТЕАТРАЛНИЯ СЕЗОН С ПРЕМИЕРА

НА 11 ЮНИ ОТ 11 ЧАСА, В САЛОНА НА ТЕАТЪРА ЩЕ СЕ СЪСТОИ
ПРЕМИЕРАТА НА СПЕКТАКЪЛА „ГЛУПАВИЯТ ВЪЛК“

На 11 юни /неделя/, от 11.00 часа, Държавен куклен театър-Сливен ще закрие 56-ия си сезон с премиерата на спектакъла „Глупавият вълк“. Драматизацията и режисурата са на Теодора Попова-Лазарова, сценографията е дело на Диана Узунова -Тодорова, а музиката е на Гергана Василева.

Участват актьорите Анна – Валерия Гостанян, Делян Кьосев и Любомир Желев.
Постановката е по малко позабравената едноименна приказка на Елин Пелин, която ни учи да не се предаваме, а да се борим, да използваме своите качества, за да се справим с всяка неочаквана ситуация и да продължим напред! Колкото и страшен да е противникът, не физическата сила, а нашият ум е най-силното оръжие, на което можем да разчитаме. С атрактивни герои, интригуващи ситуации и прекрасна музика сливенските кукленици ще представят една поучителна и много забавна история.
Редица престижни награди, нови постановки и творчески проекти, поредна година с отлична оценка за работата от Министерство на културата са сред успешните постижения на театъра за сезон 2016/2017

ДКТ-Сливен приключва поредния си успешен театрален сезон, в който реализира множество участия и получи отличия от престижни национални и международни фестивали. Премиерните спектакли „За принцесата, която…” – детски мюзикъл с автор и постановчик проф. Дора Рускова, режисьор Ева Кьосовска; „Хей, Яцичек“ – автор Дейзи Мразкова, режисьор Елза Лалева; „Лече-Буболече“ – автор доц. Петър Пашов, режисьор проф. Жени Пашова; „Академия МАГИКА“ с автор и режисьор Теодора Попова-Лазарова, както и много коледни и тематични представления се очакваха и посрещнаха с голям интерес от страна на публиката.
ДКТ – Сливен успешно участва в редица национални и международни фестивали и получи престижни отличия. Един от най-награждаваните спектакли на театъра „Огнивото“, режисьор Бисерка Колевска, продължи традицията си да впечатлява публиката и театралната критика. Още в началото на сезона, на Международения фестивал на театри за деца в Баня Лука, Сърбия, актрисата Евгения Ангелова получи награда за актьорско превъплъщение за ролята на Вещицата в спектакъла. На МКТФ „Двама са малко, трима са много“ 2016, в гр. Пловдив, представлението получи втора награда на фондация „Източноевропейски проекти” – Дордрехт, Холандия и успешно беше представено на Международния фестивал за уличен и куклен театър “Панаир на куклите 2016″ в София. Сценографът на спектакъла, Свила Величкова получи награда за кукли и костюми, а актрисата Ангелина Русева бе отличена за женска роля в спектакъла на НКТФ „Михайл Лъкатник“2017, гр. Ямбол.
На зимния фестивал „Сцена, палитра, слово“ 2017, в гр. Пловдив, сценографът Анна Пулиева получи награда за сценографията на детския мюзикъл „За принцесата, която…“. А представлението „Академия МАГИКА“ взе отличието за цялостен камерен куклен спектакъл.
За ролята си на Катеричката в спектакъла „Хей, Яцичек“, актрисата Цветелина Николова бе номинирана за наградата СИВИНА 2017 за дебют.
Спектакълът за възрастни ДОКОСВАНЕ, с автор и постановчик Габриела Хаджикостова, участва в НКТФ „Михаил Лъкатник“ 2017, гр. Ямбол. По случай 24 май постановката бе представена пред българската общност в Будапеща, Унгария, където бе приета с много овации и респект от публиката.
На 18-ти Международен фестивал на театри за деца “Вълшебната завеса 2017″, гр. Търговище, ДКТ-Сливен получи отличие за “Търсене на нови форми за общуване с различна публика от най-малките до тийейджърите и за актьорски ансамбъл” за спектакъла “За принцесата, която…” от проф. Дора Рускова.
Представлението „Имало едно време“ с режисьор Бианка Бенковска, ще завърши цикъла от участия на сливенския куклен театър във фестивали за този сезон с представяне на МФ „Кукарт“, гр. Петербург, Русия в края на м. юни. Пътуването се реализира с финансовата подкрепа на Община Сливен.
Директорът на театъра, г-жа Ефимия Павлова, получи Наградата за изкуство и литература Добри Чинтулов“ 2016 и звание „Почетен гражданин на град Сливен“.
Екипът на Държавен куклен театър-Сливен желае весело и слънчево лято на всички свои приятели и почитатели и обещава нови и интересни изненади през следващия сезон!

V МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „МАГИЯТА НА ВЯТЪРА“ — СЛИВЕН