ПРЕМИЕРА

ИМЕНИТИТЕ РУСКИ ТВОРЦИ ДАВИД БУРМАН И ДМИТРИЙ БОБРОВИЧ

 ПОСТАВЯТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СЛИВЕНСКИЯ КУКЛЕН ТЕАТЪР

С МНОГО ЗАБАВЛЕНИЯ И  ИЗНЕНАДИ ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ГОСТИТЕ НА ПРЕМИЕРАТА ЕКИПЪТ НА СПЕКТАКЪЛА „ РОЗОВОТО ЗМЕЙЧЕ

На 13 март 2016 г. /неделя/, от 11.00 часа в  салона на Държавен куклен театър – Сливен ще празнуваме рожден ден  – ще има истинско парти, много приключения и изненади! Малките зрители ще станат участници във весел празник, и…. разбира се ще получат  подаръци. А рожденничката е главната героиня от премиерния спектакъл на театъра –  „РОЗОВОТО ЗМЕЙЧЕ“. Автор на приказната история е детският драматург и писател – Румен Николов. Режсиьор и музикален оформител на постановката  е  руският  режисьор и продуцент  - Давид Бурман, а сценограф – главният художник на Уляновския областен куклен театър – Дмитрий Бобрович.

В постановката участват прекрасните млади  актьори от театъра: Анна Валерия Гостанян,  Даяна Димитрова, Иван Шумаров и Любомир Желев.

 

“Тази история може и да не се е случила, защото се развива в една детска фантазия…” Така започва пиесата “Розовото змейче”. И наистина в нея детската фантазия, детската чистота и наивност се противопоставят по свой необикновен начин на света на възрастните. На кого ли не се е случвало детският рожден ден да е само повод да празнуват големите,  малкия човек да го карат да пее, да рецитира, да свири на пиано или цигулка, за да забавлява гостите, а родителите да се гордеят с детето си…но дали то иска това и дали му е приятно… Това се е случва и на  главната героиня в спектакъла. Обидена на родителите си, тя си измисля свой приказен свят, в който  оживяват куклите и РОЗОВОТО ЗМЕЙЧЕ, свят изпълнен с много приключения…

 

Румен Николов е  драматург, автор на много известни ТВ предавания за деца, книги със стихове, пиеси за деца, текстове за песни. Работил е като главен редактор на „Детски и младежки програми” в БНТ. Негови пиеси са носители на много награди от международни фестивали. За „РОЗОВОТО ЗМЕЙЧЕ“ е отличен с първа награда за драматургия на международния фестивал „Златния делфин“ във Варна. Пиесата е поставяна не само у нас, а и в чужбина, дори и в страната на изгряващото слънце – Япония.

Дави́д Семёнович Бу́рман живее и работи в Петербург, Русия и в Израел. Той е режисьор и продуцент, член е на експертния съвет на театралнте режисьори и продуценти на Русия, член е на съюза на театралните деятели на Русия, член на експертния съвет за частните театри при Комитета на културата на  Петербург. Член на муждународната асоциация на куклените театри УНИМА. Президент и директор е на Международния фестивал КУКАРТ. Директор на  ИНТЕРСТУДИО.

Поставя редица спектакли в Русия и в чужбина, носител е на множество международни награди.

„От десет годишен обичам кукления театър. От момента, който в ръцете ми попадна кукла с гърбав нос Петрушка /ръкавична кукла/. Професионалната ми дейност също започна в кукления театър – моята първа професия е куклен актьор.  Както казва Андрей Толубеев „Куклите могат да бъдат по-честни и искрени от драматичните актьори“ споделя Давид Бурман.  В Сливен г-н Бурман е за трети път. През 2013 и 2015 г. той е част от ВИП гостите на Международния фестивал МАГИЯТА НА ВЯТЪРА, организиран от Държавен куклен театър-Сливен, а преди  месец идва отново в Сливен, за да постави спектакъла „РОЗОВОТО ЗМЕЙЧЕ“. „В Сливен се чуствам като у дома си, градът е чудесен, екипът на театъра също е много добър, така че за мен е удоволствие да работя тук“ казва Давид Бурман.

Дмитрий Сергеевич Бобрович е бележит руски художник и сценограф.  Има богата творческа биография и много национални и международни отличия. Лауреат е на областния конкурс по програмата на Руския фонд на културата „Нови имена“. Участвал е в много изложби в Русия, Египет  в гр. Каир, гр. Хургада и др. Има самостоятелна изложба в Уляновския областен музей на народното творчество. Главен художник е на Уляновски областен куклен театър.

V МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „МАГИЯТА НА ВЯТЪРА“ — СЛИВЕН