Проекти и програми — Тайните на старата ракла

2009г.

Образователен проект на ДКТ Сливен подкрепен от Община Сливен, в партньорство с Исторически музей – Сливен, Художествена гимназия Сливен и Камара на българските занаяти – Сливен

В старите времена, всичко най-ценно, българинът е слагал в раклата – най-хубавите ризи с шевици, най-гиздавите накити, най-шарените черги и писани съдове, старите снимки, които пазят образите на сладкодумните баби и гласовити дядовци. С този проект се нагърбваме с отговорността да отключим старата ракла, да я разгледаме и покажем на всички нейните тайни. Отговорност, защото ценностите, които са вътре са частица от всеки един от нас, които  можем да загубим.

Проектът „ТАЙНИТЕ НА СТАРАТА РАКЛА” има за цел да създаде партньорски отношения с организации, които са пряко свързани с идеята за представяне и опазване  на българския фолклор, като обхване голяма част от децата и  създаде у тях траен интерес към българския фолклор, желание да продължат тези традиции и стремеж да запазят българското, като  по свой неподправен детски начин го осъвременят и продължат в бъдещето.

Проектът се изпълнява в три етапа:

ПОДГОТВИТЕЛЕН

Участниците в проекта – ученици от художествената гимназия се запознават с  характерните за Сливенска област фолклорни традиции, детски игри, приказки, занаяти, предмети от бита, костюми, тяхното приложение и изработка.

-           обучителен – младите художници подпомагани от преподавателите от гимназията, специалисти от музея, обучавани от занаятчии, правят проучвания за предметите от бита, костюмите, шевиците и тъканите на българите характерни за  Сливенска област

-           приложен – по свои проекти, отново под вещото ръководство на преподавателите си, музейните специалисти и занаятчии, насочвани от сценографа на представлението, изработват свои произведения за бита, подчинени на българските традиции

-           популяризиране – етапът завършва с  хепънинг, на който по нестандартен начин се представят пред публика изработените предмети, като се описват и стъпките през, които са преминали на този етап.

СПЕКТАКЪЛ

„УМ ЦАРУВА, УМ РОБУВА, УМ…” -  спектакъл на ДКТ Сливен по български приказки,  в чиято сценография се вплитат най-добрите произведения на учениците от първия етап. От занаятчийски продукти – предмети от бита, те оживяват в персонажи – кукли, които придобиват съвременно звучене, тъй като излизат от контекста на първоначалното си предназначение.

Чрез средствата на архаично-автентичен език и чрез сценографските елементи – аксесоари от едновремешния бит на българина –  се провокира у младата публика интерес към красотата и мъдростта на българския фолклор, и да се отворят сетивата и интереса към народното творчество.

МУЛТИПЛИКАЦИЯ -

-           готовият спектакъл „Ум царува, ум робува, ум…” на ДКТ Сливен,  в чиято сценография са включени произведения от традиционните български занаяти изработени от учениците от Художествената гимназия, се представя в залата на Историческия музей – Сливен пред децата, сред автентичните експонати , като по този начин от традиционни предмети от минали времена, те оживяват и придобиват ново съвременно звучене и трансформация.

-           след всяко представление се организира разговор и приложно занятие , като отново най-интересните предмети се представят в изложбената зала на музея.

-           цел на този етап е не само да се  създаде траен интерес към българските занаяти и нематериален фолклор, но и да се оформи група към кукления театър, с подчертан интерес към тази тематика, която на следващ етап да създаде спектакъл измислен и изработен само от деца.

Капакът на раклата е вдигнат, тайните една по една разкрити, но раклата не се изпразва, защото всеки надниквайки в нея остава нещо от себе си, с надеждата след години децата му като я намерят, да открият и нещо от него.

V МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „МАГИЯТА НА ВЯТЪРА“ — СЛИВЕН