„Джуджето Дългоноско” на ДКТ Сливен с поредните три награди

Днес се състоя награждаването на лауреатите на 14-тия международен фестивал „Лут фест” 13-17.05.2013 в Източно Сараево, Босна и Херцеговина. ДКТ – Сливен получи три награди в различни конкурсни категории. Спектакълът на театъра „Джуджето Дългоноско” взе призовете за колективна анимация, за сценография и костюми на Свила Величкова и за артистично постижение на Ана-Мария Лалова. Отличията бяха получени на официална церемония лично от Н.Пр. Посланик Ангелов – посланик на на Р България в Сараево.

На 13 май 2013 г. ДКТ – Сливен откри фестивала в Източно Сараево, след което поради други ангажименти отпътува обратно за България. Театърът представи на фестивалната публика спектакъла „Джуджето Дългоноско”, по Вилхелм Хауф, режисьор – Бисерка Колевска, сценография – Свила Величкова. В конкурсната програма на форума участваха трупи от Германия, Словакия, Сърбия, Словения, Република Сръбска и др.

„Изключително щастливи сме да разберем, че ДКТ – Сливен е удостоен с тези отличия. За нас е голяма чест, че Н.Пр. Посланик Ангелов лично е получил наградите. Бих желала да изкажа най-сърдечни благодарности на Посланик Ангелов и на съветника по културните въпроси при посолството ни в Сараево г-н Стратиев за това, че уважиха и подкрепиха нашия театър и по този начин допринесоха удовлетворението от участието ни във фестивала да е още по-голямо. Благодаря също и на целият екип на спектакъла. Гордея, че за краткото време от премиерата до сега – около три месеца – представлението вече има шест отличия от престижни фестивали.” , каза Ефимия Павлова, Директор на ДКТ-Сливен.

Преди три седмици „Джуджето Дългоноско” получи три отличия на Националния куклено-театрален фестива „Михиал Лъкатник” в гр. Ямбол. – за режисура на Бисерка Колевска, за кукли и костюми на Свила Величкова, а младата актриса Ана-Мария Лалова взе приза за най-добра женска роля.

V МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „МАГИЯТА НА ВЯТЪРА“ — СЛИВЕН