УЧАСТИЕ В МАЛЪК СЕЗОН 2015

СПЕКТАКЪЛЪТ ЗА ВЪЗРАСТНИ  „СЕМЕЙСТВО ЗАМЗА“, СЪВМЕСТНА ПРОДУКЦИЯ НА КУКЛЕН ТЕАТЪР СЛИВЕН И НАТФИЗ „КР.САРАФОВ“, ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН В СОФИЯ НА 3 ЮЛИ ОТ 18.00 Ч.

На 3 юли 2015г., от 18.00 в големия салона на Театрална работилница СФУМАТО в София,  ще се играе представлението СЕМЕЙСТВО ЗАМЗА. Заглавието е част от афиша на МАЛЪК СЕЗОН 2015 на СФУМАТО.

Кукленият спектакъл за възрастни е съвместна продукция на ДКТ-Сливен и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.  „

„Представлението е вдъхновено от дневниците на Кафка и новелата му „Преображението”, в която обикновеният чиновник Грегор Замза претърпява странна метаморфоза от човек в насекомо. На пръв поглед семейството му е дистанциран наблюдател на промяната, но е дълбоко свързано със съдбата на Грегор и е една от причините за трансформацията му. Това е една абсурдна картина на отхвърлеността, драмата на отделния малък човек в бюрократичния произвол. Непреодолима самота, липса на душевно общуване със себеподобните, кризата на „Аз”-а. Свят, изграден от материята на сънищата.            Представлението не предлага убежище, а познание. Казано е, че който трупа познание, трупа тъга. Така самопознанието, постигнато чрез изкупителна жертва е превъзмогване, вътрешна победа, то отваря вратите към вселената на надеждата.”,  разказва режисьорката Катя Петрова.

Яркото въздействие на спектакъла се допълва много добре  от  атрактивната сценография  на младата сценографка Петя Караджова, както и от музиката на известния джазмен Христо Йоцов.

„Семейство Замза“ е представление,  наситено с  много естетика,  въображение и  хумор.  Умелите актьорски превъплъщения на възпитаниците на  проф. Дора Рускова представят  елегантно и много точно посланията на спектакъла.

СЕМЕЙСТВО ЗАМЗА

по Франц Кафка

спектакъл за възрастни, съвместна продукция с НАТФИЗ „Кр. Сарафов“

адаптация, текст и постановка Катя Петрова

сценография и костюми Петя Караджова

музика Христо Йоцов

студенти от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“  специалност Актьорско майсторство за куклен театър, с художествен ръководител проф. Дора Рускова:

Ангел Калев, Анна-Валерия Гостанян, Велислава Димова, Велислава Маринкова, Дайяна Димитрова, Иван Шумаров, Изабела Иванова, Ирина Шумелова, Любомир Желев, Наталия Петкова, Петя Бончева, Радослава Неделчева и Яна Иванова

снимки на спектакъла Радостин Найденов

Заповядайте в театъра на предизвикателството и вижте „Семейство Замза”!

Актьори, проводници на духа, с оригиналност, в свободен полет и чрез импровизации, създават спектакъл, в който всеки да се огледа!

Катя Петрова е един от най-оригиналните куклени режисьори у нас.
Тя поставя множестово нестандартни и провокативни спектакли на куклените сцени в България, Германия, Русия и мн. др.  Постановки като: “Ние, врабчетата”, “История за чайка и банда котараци”, “Макс и Мориц”, “Приказки на един дъх” и др. (за деца), както и “Приказка за скитника крал”, “Укротяване на опърничавата”,  „Цар Шушумига”, „Автобиография”, „Бурята“ и др. (за възрастни) са едни от най-гледаните на куклено-театралните сцени у нас и в чужбина. Режисьор е на няколко куклено-анимационни филма, участвали на много филмови фестивали по света – „Игри”, „Трутина”, „Fantasy concerto”.  Срещата с творчеството на Катя Петрова е  изключително, наситено визуално и символично  изживяване. Нейните спектакли за възрастни са един нов прочит на съвременния куклен театър за възрастни, който няма да остави никого равнодушен.

Христо Йоцов е един от най-изявените български джаз музиканти. Преподавател е в Музикалната академия. Автор на музика и аранжименти за джаз формации, биг-бенд, симфонична, филмова и театрална музика.

Петя Караджова е млад сценограф, работила на сцените на Учебен куклен театър НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, театър „Ателие 313“ и др., със сериозна заявка за място сред изявените наши сценографи.

V МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „МАГИЯТА НА ВЯТЪРА“ — СЛИВЕН