ДКТ – Сливен завършва сезона с участия в 6 престижни куклено-театрални фестивала

В рамките на последния месец от театралния сезон, ДКТ – Сливен ще вземе участие в пет форума на кукленото изкуство.

На 22 април, театърът заминава за Благоевград , където ще участва в Националния Фестивал „Слънчоглед”. ДКТ – Сливен ще представи пред фестивалната публика спектакъла си „Копче за сън” по Валери Петров, режисьор — Злати Златев. По-рано същия ден, който е и рожден ден на именития ни писател и драматург, театърът ще представи спектакъла си и на учениците от Музикалното училище в София.

„Вълнуващо е, че ще играем КОПЧЕ ЗА СЪН два пъти, точно на тази дата. Това ще бъде нашият поздрав за празника на великия Валери Петров”, споделя директорката на театъра Ефимия Павлова.

На 25 април ДКТ – Сливен ще участва в Национален куклено – театрален фестивал „Михаил Лъкатник” — гр. Ямбол. Премиерното заглавие на театъра „Джуджето Дългоноско” по Вилхелм Хауф с режисьор Бисерка Колевска, е спектакъла, който ще бъде показан пред гостите на фестивала.

От 13 до 17 май театърът ще гостува в Източно Сараево, Босна и Херцеговина на Международния фестивал на куклени театри за деца „Лут фест”, отново с „Джуджето Дългоноско”.

По същото време, от 13 до 20 май, друга част от екипа на ДКТ – Сливен ще представи страната ни в гр. Омск, Русия — на Международен фестивал на куклените театри „На гости на „Арлекин” . В Омск театърът ще покаже едната от най-хитовете си постановки за този сезон — „Любовта към трите портокала” по Карло гоци, режисьор Бисерка Колевска.

В края на месец юни (22.06.–06.07) , отново с „Джуджето Дългоноско” театърът ще се представи на престижния Международен фестивал „Кукарт” в Санкт Петербург.

Театралният сезон завършва, но за екипа на за сливенския куклен театър лятото ще бъде период на много активна творческа дейност. Предстоят репетиции на нови постановки, както и усилена подготовка за Третото издание на Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра”, който се организира от ДКТ – Сливен, със съдействието на Министерство на културата и Община Сливен. Фестивалът ще събере творци от цял свят – Япония, Бразилия, Кения, Израел, Украйна, Гърция, Русия, България, Германия и други.

V INTERNATIONAL FESTIVAL OF ARTS “MAGIC OF WIND” - SLIVEN