За нас — Проекти и програми

НАЦИОНАЛНО ТУРНЕ НА СПЕКТАКЪЛА “ТЕЛЕФОН 112″

2014г.

Проект – Национално турне на спектакъла „Телефон 112“ подкрепено от Дирекция „Национална система 112“ и Министерство на образованието

ТЕЛЕФОН 112

Автор – Теодора Попова

Режисьор – Ефимия Павлова

Сценограф – Диана Узунова – Тодорова

Композитор – Владимир Джамбазов

Участват – Евгения Ангелова, Диляна Иванова /Борислава Бориславов, Милен Делчев,

Иван Кордов

За първи път в България,  спектакъл, в който се популяризира  и обяснява  необходимостта от съществуването на  единен европейски номер  112. Спектакълът се посреща с голям интерес от децата, техните възпитатели и учители, става основа за коментар, за обсъждане на важността от познаването му, случаите, в които той се използва и  за наказанието/ за сега само в постановката/ при неправилна му и безотговорна  употреба.

ЧЕТИ С МЕН

Приказките на вълшебния чадър” е инициатива на ДКТ Сливен в подкрепа на Националната кампания „България чете” провеждаща се под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев и включена в Националната стратегия на МОН за повишаване грамотността на нацията чрез четене.

Първа проява  – Национална кампания „БЪЛГАРИЯ ЧЕТЕ” – 28 септември 2014 г. , градска градина под патронажа на Президента на Република България

Регионален инспекторат по образованието – Сливен, Община Сливен, ДКТ  Сливен

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, ТУ-София, Инженерно-педагогически факултет – Сливен

„Четенето” като игра, обяснение на трудните и непознати думи, разиграване на кукли, рисуване или моделиране по тема, запознаване с музикалните инструменти и още много изненади се крият под Вълшебния чадър.

 ОРАЛИТЕ

Проект ORALITIES / ОРАЛИТЕ/  е по програмата Култура 2007 – 2013 на Европейския съюз. Партньори по проекта са страните от Южна Европа и Средиземноморието, които са членки на Асоциацията на градовете с културно историческо наследство АВЕК. Община Сливен е член на тази организация от 2005г. Водеща организация по проект ORALITIES / ОРАЛИТЕ/  е община Евора, Португалия. Партньори са общините Мертола и Иданя -Нова от Португалия, Оренсе от Испания, Равена от Италия, Биргу от Малта, Сливен от България, Асоциация Сюд а Арл от Франция.

Проектът  цели създаването на междукултурен диалот, международна мобилност, насърчаване на международния обмен на произведения на културата и изкуството, създаване на нови възможности за развитие на общностите чрез диалог и сътрудничество.

Дейностите са в четири направления

-          Традиционна и популярна музика

-          Устна традиция

-          Фестивали – антична и ренесансова музика, театър

-          Културна библиотека

По  проекта ORALITIES /ОРАЛИТЕ / куклен театър  Сливен участва

 2009г.

Иданя-Нова, Португалия – втори модул  -  конференция  на тема „Традицията представена на съвременен език”  с темата „Фолклорът представен за деца” разработена от Бианка Бенковска ,

Мертола – трети модул – спектакъл „Магьосницата Време” и уъркшоп „Фолклорна закачка”

2012г.

Равена, Италия – трети модул – спектакъл „Любовта към трите портокала”

Евора, Португалия – трети модул – спектакъл „Любовта към трите портокала”

ТАЙНИТЕ НА СТАРАТА РАКЛА

2009г.

Образователен проект на ДКТ Сливен подкрепен от Община Сливен, в партньорство с Исторически музей – Сливен, Художествена гимназия Сливен и Камара на българските занаяти – Сливен

В старите времена, всичко най-ценно, българинът е слагал в раклата – най-хубавите ризи с шевици, най-гиздавите накити, най-шарените черги и писани съдове, старите снимки, които пазят образите на сладкодумните баби и гласовити дядовци. С този проект се нагърбваме с отговорността да отключим старата ракла, да я разгледаме и покажем на всички нейните тайни. Отговорност, защото ценностите, които са вътре са частица от всеки един от нас, които  можем да загубим.

Проектът „ТАЙНИТЕ НА СТАРАТА РАКЛА” има за цел да създаде партньорски отношения с организации, които са пряко свързани с идеята за представяне и опазване  на българския фолклор, като обхване голяма част от децата и  създаде у тях траен интерес към българския фолклор, желание да продължат тези традиции и стремеж да запазят българското, като  по свой неподправен детски начин го осъвременят и продължат в бъдещето.

Проектът се изпълнява в три етапа:

ПОДГОТВИТЕЛЕН

Участниците в проекта – ученици от художествената гимназия се запознават с  характерните за Сливенска област фолклорни традиции, детски игри, приказки, занаяти, предмети от бита, костюми, тяхното приложение и изработка.

-           обучителен – младите художници подпомагани от преподавателите от гимназията, специалисти от музея, обучавани от занаятчии, правят проучвания за предметите от бита, костюмите, шевиците и тъканите на българите характерни за  Сливенска област

-           приложен – по свои проекти, отново под вещото ръководство на преподавателите си, музейните специалисти и занаятчии, насочвани от сценографа на представлението, изработват свои произведения за бита, подчинени на българските традиции

-           популяризиране – етапът завършва с  хепънинг, на който по нестандартен начин се представят пред публика изработените предмети, като се описват и стъпките през, които са преминали на този етап.

СПЕКТАКЪЛ

„УМ ЦАРУВА, УМ РОБУВА, УМ…” -  спектакъл на ДКТ Сливен по български приказки,  в чиято сценография се вплитат най-добрите произведения на учениците от първия етап. От занаятчийски продукти – предмети от бита, те оживяват в персонажи – кукли, които придобиват съвременно звучене, тъй като излизат от контекста на първоначалното си предназначение.

Чрез средствата на архаично-автентичен език и чрез сценографските елементи – аксесоари от едновремешния бит на българина –  се провокира у младата публика интерес към красотата и мъдростта на българския фолклор, и да се отворят сетивата и интереса към народното творчество.

МУЛТИПЛИКАЦИЯ -

-           готовият спектакъл „Ум царува, ум робува, ум…” на ДКТ Сливен,  в чиято сценография са включени произведения от традиционните български занаяти изработени от учениците от Художествената гимназия, се представя в залата на Историческия музей – Сливен пред децата, сред автентичните експонати , като по този начин от традиционни предмети от минали времена, те оживяват и придобиват ново съвременно звучене и трансформация.

-           след всяко представление се организира разговор и приложно занятие , като отново най-интересните предмети се представят в изложбената зала на музея.

-           цел на този етап е не само да се  създаде траен интерес към българските занаяти и нематериален фолклор, но и да се оформи група към кукления театър, с подчертан интерес към тази тематика, която на следващ етап да създаде спектакъл измислен и изработен само от деца.

Капакът на раклата е вдигнат, тайните една по една разкрити, но раклата не се изпразва, защото всеки надниквайки в нея остава нещо от себе си, с надеждата след години децата му като я намерят, да открият и нещо от него.

СЪТРУДНИЧЕСТВО С ВИТИЗ, СЕГА  НАТФИЗ „КРЪСТЬО САРАФОВ“ СОФИЯ

Сътрудничеството дава възможност на младите творци още като студенти да представят курсовите си и абсолвентски спектакли на професионална сцена, студентите сценографите да работят в професионално ателие и изготвят цялостно сценографско решение за спектакъл.

Сътрудничеството се състои в няколко направления:

Представяне дипломните спектакли на специалност „Актьорство за куклен театър“ на професионална сцена

„Кой се сърди“ – клас „Актьорско майсторство за куклен театър“- проф. Атанас Илков

„Български народни приказки“ – клас „Актьорство за куклен театър“-проф. Румен Рачев

„Приказка за елфи“ – клас „Актьорство за куклен театър“- проф. Дора Рускова

„Фолклорна магия“ – клас „Актьорство за куклен театър“- проф. Боньо Лунгов

Дипломни спектакли на студенти специалност „Сценография за куклен театър“ създадени в куклен театър Сливен

„Приказка за водата“ – сценограф Благовеста Василева

„Пепеляшка“ – сценограф Яна Вълчева

„Копче за сън“ – сценограф Анна Игнатова

Копродукции на НАТФИЗ и ДКТ Сливен

„Приказка за елфи“ – съвместна продукция със студенти „Актьорство за куклен театър“ с худ.ръководител проф. Дора Рускова, „ Семейство Замза“ – театър за възрастни, съвместна продукция със студенти „Актьорство за куклен театър“ проф. Дора Рускова

Участие на студенти от НАТФИЗ в МФИ „Магията на вятъра“ Сливен

2009г. 

„Монолози“ – пластически моноспектакли на студенти „Театър на движението“, проф. Александър Илиев

„Вятър, хвърчила, балони…“ – инсталация на студенти „Сценография за куклен театър“ проф. Майя Петрова

„Магията на вятъра“ – ателие на  студенти „Сценография за куклен театър“

„Механичният театър на Калдер“  -  представяне на кинетичното творчество на художника от проф. Майя Петрова и уъркшоп

„Музиката в моите ръце“ – студенти „Актьорство за куклен театър“ проф. Дора Рускова

2011г.

„Кратки дърводелски импровизации“ – студенти „Актьорство за куклен театър“ проф. Дора Рускова

Изложба на абсолвенти специалност „Сценография за куклен театър“ – проф. Майя Петрова

„Магията на хартията“ – – ателие на  студенти „Сценография за куклен театър“ „Меко лего“ – уъркшоп – проф. Майя Петрова

2013г.

„Усмивки от старите ленти“ – студенти специалност „Актьорство за куклен театър“ – проф. Жени Пашова и доц Петър Пашов

КУКЛЕН ГРАД

2008г.

Врява и забава за малки и големи

Градът на мечтите, където деца и родители   усмихнати пеят, танцуват, играят, работят в ателиета по интереси,  получават подаръци.

Празникът се организира със съдействието на Община Сливен от Куклен театър Сливен.

Място на провеждане – площада с фонтаните пред община Сливен, салона на кукления театър, централната пешеходна зона

Периодичност – всяка година  три издания на :

1 юни  – Ден на детето,

25 октомври – Димитровден – празник на гр. Сливен,

декември – Коледно издание – тържествено запалване светлините на елхата

V МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИЗКУСТВАТА „МАГИЯТА НА ВЯТЪРА“ — СЛИВЕН